همه ما به خوبی ماشین نیسان وانت را میشناسیم. یک ماشین باربری آبی رنگ که وظیفه حمل بار مردم را برعهده دارد. این ماشین دوست داشتنی ۵۰ سالی است که در ایران حضور دارد. از معدود خودروهایی که در کشورمان به واسطه رنگش به راحتی قابل شناسایی است. در واقع اسم اصلی این ماشین، نیسان جونیور است که شرکت نیسان آن را در سال ۱۹۵۶ میلادی تولید کرده است.
در این مطلب قصد داریم تاریخچه نیسان وانت را بیان کنیم. بدانیم نیسان وانت ساخت کدام کشور است و اینکه این ماشین باربری در طول عمر ۶۴ ساله خود دچار چه تحولاتی شده است. پس تا پایان همراه نوبار باشید.
ماشین باربری شرکت نیسان
شرکت نیسان در سال ۱۹۵۶، تصمیم گرفت خط تولید ماشین نیسان جونیور را شروع کرد. آنها هدف داشتند ماشین باربری کوچکتری نسبت به کامیون داتسون و توانایی حمل بار سنگینتر نسبت به کامیونهای نیسان دیزل را تولید کنند. آنها برای اینکه خلأ بین این دو ماشین را پر کنند، خودروی نیسان جونیور را طراحی کردند. شرکت نیسان، تلاش کرد خودرویی ساده و قدرتمند با قیمت ارزان را روانه بازار کند. آنها در نهایت موفق شدند ماشین وانت نیسان جونیور را با اندازه متوسط تولید کنند. این خودرو که با کد B40 شناخته میشد، توانایی حمل بار تا سقف ۱.۷ تن را داشت. توان این خودرو معادل ۵۰ اسب بخار بود که میتوانست تا سرعت ۹۰ کیلومتر بر ساعت حرکت کند.
نسل اول ماشینهای نیسان جونیور تا سال ۱۹۶۰ با عرضه مدلهای مختلفی تولید شد. این مدلها شامل B42 و B140 با قدرت بهتر میشدند. در سال ۱۹۶۲، شرکت نیسان تصمیم به عرضه مدل بروز شده و جدیدتر از نیسان جونیور را گرفت. آنها دو مدل متفاوت با نسل اول را تولید کردند که با کدهای ۴۰ و ۴۱ شناخته میشدند. این وانتها شکل و شمایل مدرنتری داشتند. نسل دوم نیسان جونیور توان قدرتی معادل ۸۵ اسب بخار را داشت. این وانت بار میتوانست با سرعت ۱۱۰ کیلومتر بر ساعت حرکت کند.
در آخر، شرکت نیسان نسل سوم از وانت نیسان جونیور را تولید و عرضه کرد. این ماشین که هماکنون در ایران با نام وانت نیسان یا نیسان آبی شناخته میشود، اولین بار در سال ۱۹۷۰ تولید شد. همچنین، این ماشین توان قدرتی معادل ۹۹ اسب بخار را دارد. لازم به ذکر است، این ماشین در سال ۱۳۴۹ شمسی وارد ایران شد. شرکت خودروسازی زامیاد وظیفه مونتاژ این نیسان بار را داشت.
تاریخچه نیسان وانت | اولین نیسان وانت در ایران
همهی ما به خوبی ماشین نیسان وانت را میشناسیم. ماشینی آبی رنگ که برای حمل بار به طور مستمر در جاده و خیابان دیده میشود. نیسان آبی یا همان زامیاد ۲۴ نسل سوم این خودرو است که از سال ۱۳۴۹ توسط شرکت زامیاد راهش را به ایران باز کرده است و حدود ۶ دهه است که در ایران حضور دارد. در واقع اسم اصلی این ماشین، نیسان جونیور است که شرکت نیسان آن را در سال ۱۹۵۶ میلادی تولید کرده است. در ادامهی این مطلب قصد داریم تاریخچه نیسان وانت، اولین نیسان وانت در ایران، کشور سازندهی نیسان آبی و سرانجام و آیندهی این خودرو در ایران را بررسی کنیم.
ورود وانت نیسان به ایران
همانطور که در بالا گفته شد، شرکت زامیاد با شرکت نیسان یک قرارداد همکاری امضا کرد. آنها وظیفه مونتاژ نیسان جونیور را برعهده گرفتند. وانت نیسان به مرور جای خود را در بازار ایران باز کرد. کمتر کسی فکرش را میکرد که این خودرو به یکی از اصلیترین خودروهای باربری در ایران تبدیل شود. از آن زمان تاکنون، بیشتر باربریهای کشور توسط این وانت بار انجام میشود. در سال ۱۳۶۵، این ماشین با نام سایپا ۲۴ وارد بازار ایران شد. سپس در سال ۱۳۷۷، این خودرو با تغییرات در بخش فنی خود، با نام زامیاد ۲۴ تولید شد. این خودرو تا سال ۱۳۸۸ بدون تغییر در سیستم فنی خود، در حال انجام کارهای اسباب کشی و باربری در تهران و شهرستانها بود.
شرکت سایپا در سال ۱۳۸۸، تغییرات مهمی در سیستم فنی وانت نیسان ایجاد کرد. آنها به این خودرو ترمز ضد قفل و سیستم ebd را اضافه کردند. این مدل زامیاد ۲۴nb نام گرفت و روانه بازار کشور شد. از سال ۸۸ تاکنون مدلهای متفاوتی از نیسان آبی تولید و عرضه شده است. جالب است بدانید، این خودرو به دلیل انجام کارهای باربری مردم، به «باربر نجیب» لقب گرفته است. براساس آمار، وانت نیسان از سال ۱۳۵۱ تاکنون میزان ۲.۱ تریلیارد تن بار در جادهها و خیابان جابهجا کرده است. این میزان بار برابر با وزن هشت هزار برج میلاد تهران است.
بیشتر بخوانید: درخواست وانت بار و نیسان بار از نوبار
شرکت نوبار دارای سرویس وانت نیسان در تهران و کرج است. خدمات وانت نیسان به همراه کارگر به کاربران محترم انجام میشود. این مورد یکی از مزیتهای ویژه نوبار نسبت به شرکتهای مشابه محسوب میشود. برای سفارش سرویس وانت نیسان، شما میتوانید به اپلیکیشن و وب اپلیکیشن باربری نوبار مراجعه کنید.
نیسان آبی ساخت کدام کشور است؟
شرکت نیسان ژاپنی در اکتبر سال ۱۹۵۶، تصمیم گرفت خط تولید ماشین نیسان جونیور را به عنوان یک تراک میان سایز با توانایی حمل ۱.۷۵ تن بار و ۳ سرنشین،شروع کند. آنها با هدف تولید ماشین باربری کوچکتری نسبت به کامیون داتسون و توانایی حمل بار سنگینتر نسبت به کامیونهای نیسان دیزل، شروع به راهاندازی خط تولید وانت نیسان جونیور کردند. در واقع وانت نیسان برای اینکه خلا بین دو ماشین کامیون داتسون و کامیون دیزل نیسان را پر میکند، ساخته شده است. شرکت نیسان تلاش کرد خودرویی ساده و قدرتمند با قیمت ارزان که اکثر مردم توانایی خرید آن را داشته باشند را، روانهی بازار کند و در نهایت، موفق شد ماشین وانت نیسان جونیور را با اندازهی متوسط تولید کند. این خودرو که با کد B40 شناخته میشد، توانایی حمل بار تا سقف ۱.۷۵ تن را داشت. توان این خودرو معادل ۵۰ اسب بخار بود که میتوانست تا سرعت ۹۰ کیلومتر بر ساعت حرکت کند.
نسل های مختلف نیسان وانت کدامند و تفاوت آنها در چیست؟
نیسان وانت در سه نسل متفاوت در کشور ژاپن ارتقا یافت و هر نسل شامل مدلهای متفاوتی است.
نسل اول نیسان وانت جونیور
همانطور که به آن اشاره کردیم، نسل اول ماشینهای نیسان جونیور از سال ۱۹۵۶ پا به عرصه گذاشت و تا سال ۱۹۶۰ با هدف ارتقا توان قدرتی این خودرو، مدلهای مختلفی تولید شد. مدل اولیهی نیسان وانت که با نام B40 شناخته میشود، قوای محرکه خود را از موتور ۴ سیلندری به حجم ۱.۵ لیتر دریافت میکرد که توان قدرتی آن ۵۰ اسب بخار بود.
سپس در آگوست ۱۹۵۸ با هدف ارتقا توان قدرتی خودرو مدل B42 روانهی بازار شد( نام B41 نادیده گرفته شده است). این مدل با توان قدرتی ۵۷ اسب بخار، قدرت بیشتری نسبت به سری قبل خود داشت.
در آوریل سال ۱۹۶۰، سری B140 با حفظ ظاهر سری B40 اما با موتور جدید سری G ، توان قدرتی ۷۱ اسب بخارـ۵۲ کیلو وات و سرعتی حدود ۹۵ کیلومتر در ساعت وارد بازار شد.
نسل دوم نیسان وانت جونیور
در ژانویه ۱۹۶۲ اولین سری نسل دوم نیسان وانت با نام سری ۴۰ وارد بازار شد. این خودرو که از لحاظ طراحی بسیار مدرنتر از نسل پیشین خود بود، با گلگیرهایی یکپارچهتر، سیستم تعلیق مستقل چرخهای جلویی و ۴ چراغ جلو به صورت افقی جای بیشتری در دلهای دوستداران نیسان وانت جونیور باز کرد. نسخه اولیه این سری با حفظ موتور G مدل B140 و توان قدرتی ۷۱ اسب بخار از لحاظ سختافزاری تفاوت چندانی با سری قبل خود نداشت. اما نسخه جدیدتری نیز وارد بازار شد که موتور ۴ سیلندرهی آن به حجم ۱.۹ لیتر، میتوانست به سرعت ۱۱۰کیلومتر در ساعت برسد. این اولین کامیون سایز متوسطی بود که توانایی حمل ۲تن بار را داشت و توان قدرتی آن ۸۵ اسب بخار بود.
در سال ۱۹۶۶ سری ۴۱ تولید و به بازار عرضه شد. حجم موتور آن از ۱.۹ لیتر به ۲ لیتر افزایش پیدا کرد و موتور ۶ سیلندری جایگزین موتور ۴ سیلندری گشت. توان قدرتی آن نیز، به ۹۲ اسب بخار ارتقا یافت و سرعتی برابر با ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت را، دارا شد. پس از آن تولید مدل با حجم ۱.۵ لیتری متوقف گشت. این مدل از نیسان وانت جونیور با تغییرات ظاهری زیاد مانند جایگزینی ۴ میله افقی ضخیم بین چراغها به جای یک قطعه فلزی ضخیم، افزودن توری بیضی شکل در جلوی خودرو به جای توری مستطیلی شکل و تغییر شکل جای میل لنگ مکانیکی نسبت به مدلهای قدیمیتر، وارد بازار شد. خط تولید مدل ۴۱ نهایتاً در سپتامبر ۱۹۷۰ پایان یافت.
نسل سوم نیسان وانت جونیور
در سال ۱۹۷۰ شرکت نیسان خط تولید نسل سوم نیسان وانت جونیور را آغاز کرد. این خودرو که در قالب مدلهای ۱۴۰ و ۱۴۱ وارد بازار شد، دارای دو موتور بنزینی و یک موتور دیزلی است. موتورهای بنزینی مدل ۱۴۰ با دو حجم ۱.۶ و ۲ لیتری موجود شد که، توان قدرتی مدل ۲ لیتری ۹۹ اسب بخار تخمین زده شده بود. مدل ۱.۶ لیتری توانایی حمل وزنی برابر ۱.۵ تن را داشت و مدل ۲ لیتری میتوانست تا ۱.۷۵ تن وزن را، جابجا کند.
مدل ۱۴۱ از سال ۱۹۷۵ پا به عرصه گذاشت و از نظر ظاهری چندان تفاوتی با مدل ۱۴۰ نمیکرد. هرچند، موتور ۱.۶ لیتری دیگر وجود خارجی نداشت و به جای آن از موتور ۲ لیتری استفاده شد.همچنین توان قدرتی آن تا میزان ۹۳ اسب بخار کاسته شد تا مقدار تولید آلایندههای هوایی توسط این خودرو کاهش یابد. مصادف با شروع دهه ۸۰ میلادی بازار تقاضا با توجه به ویژگیهای این خودرو کم شد و نهایتا، در سال ۱۹۸۲ تولید نیسان جونیور به طور کامل در ژاپن قطع شد.
اولین نیسان وانت در ایران چگونه ساخته شد؟
در سال ۱۳۴۹ شرکت زامیاد با شرکت نیسان یک قرارداد همکاری جهت تولید و مونتاژ خودروهای نیسان، امضا کرد. آنها وظیفه مونتاژ نیسان جونیور را برعهده گرفتند. وانت نیسان به مرور جای خود را در بازار ایران باز کرد. کمتر کسی فکرش را میکرد که این خودرو به یکی از اصلیترین خودروهای باربری در ایران تبدیل شود. از آن زمان تاکنون، بیشتر باربریهای کشور توسط این وانت بار انجام میشود. در سال ۱۳۶۵، این ماشین با نام سایپا ۲۴ وارد بازار ایران شد. سپس در سال ۱۳۷۷، این خودرو با تغییرات در بخش فنی خود، با نام زامیاد ۲۴ تولید شد. این خودرو تا سال ۱۳۸۸ بدون تغییر در سیستم فنی خود، در حال انجام کارهای اسباب کشی و باربری در تمام سطح کشور بوده است.
شرکت سایپا در سال ۱۳۸۸، تغییرات مهمی در سیستم فنی وانت نیسان ایجاد کرد. آنها به این خودرو ترمز ضد قفل و سیستم ebd را اضافه کردند. این مدل زامیاد ۲۴nb نام گرفت و روانه بازار کشور شد. از سال ۸۸ تاکنون مدلهای متفاوتی از نیسان آبی تولید و عرضه شده است. جالب است بدانید، این خودرو به دلیل انجام کارهای باربری مردم، به «باربر نجیب» لقب گرفته است. براساس آمار، وانت نیسان از سال ۱۳۵۱ تاکنون میزان ۲.۱ تریلیارد تن بار در جادهها و خیابانها جابهجا کرده است. این میزان بار برابر با وزن هشت هزار برج میلاد تهران است.
با توجه به وزن ۲ تنی که خودروهای نیسان آبی در ایران میتوانند حمل کنند، این خودرو یکی از بهترین خودروهای اتوبار و باربری است. بارهایی که مناسب حمل با وانت نیسان آبی هستند، تقریبا همان لوازم منزل معمولی که در بیشتر خانهها وجود دارند، است.
از مزایای باربری با ماشین وانت نیسان میتوان به مصرف سوخت بهینه، سرعت انتقال بار بیشتر از کامیون باری و قدرت بالای موتور آن اشاره کرد.
همچنین با توجه به اینکه به چه صورت میتوانیم وسایل را در وانت نیسان بار جای دهیم، میتوان گفت که استفاده از این خودروی باربری برای حمل و جابجایی بار اگرچه آسان نیست، اما چندان سخت هم نیست.
لینک مرتبط: چگونه نیسان و وانت را از نوار سفارش دهیم؟
آیا پایان کار نیسان آبی بعد از حدود ۶۰ سال رسیده است؟
تقاضای خرید نیسان آبی بسیار بالا است. اما با توجه به استانداردهای ۸۵ گانه، سازمان ملی استاندارد کشور اعلام کرده بود که تولید این خودرو تا ۳۱ تیرماه ۱۴۰۳ بایستی متوقف شود.
علی صالحی، دادستان تهران، در روز ۱۰ تیرماه ۱۴۰۳ اعلام کرد که شرکت زامیاد فقط تا پایان سال جاری ۱۴۰۳ زمان دارد تا بتواند تمامی استانداردهای ۸۵ گانه را در خط تولید نیسان آبی وارد کند؛ از این رو، همچنان خط تولید این خودرو پس از حدود ۶ دهه متوقف نشده است.
از سوی دیگر، سازمان ملی استاندارد کشور با عدم ارائهی مجوز پلاک برای این خودرو، اعتراضش را از دوباره تولید شدن این خودرو اعلام کرده است. با توقف شماره گذاری خودروهای نیسان آبی،
۲ مسئله به وجود میآید. یا این خودرو تا به امروز از سیستم فرمان پذیری و ترمز ABS مطلوبی برخوردار نبوده است؛ و یا اینکه در پشت پرده مسائل دیگری نسبت به استانداردهای ۸۵ گانه وجود دارد. در هر صورت، سرنوشت نیسان آبی همچنان مشخص نیست.
بررسی نیسان وانت زامیاد از ابعاد مختلف
نیسان وانت زامیاد با توجه به تقاضای بازار، یکی از پرطرفدارترین خودروهای تولیدی در کشور است. از مشخصات این خودرو میتوان به موتور انژکتوری بنزینی از نوع چهار سیلندر تنفس طبیعی به حجم ۲۴۰۰ سیسی، تولید ۱۰۰ اسب بخار قدرت (۴۸۰۰ دور در دقیقه) و ۱۹۰ نیوتن متر گشتاور (۲۴۰۰ دور در دقیقه) و مصرف سوخت ۱۳ لیتر در هر سیکل اشاره کرد. همچنین در نسخه دوگانهسوز، همین موتور دارای توان ۹۰ اسب بخار و ۱۸۰ نیوتن متر گشتاور است. از سوی دیگر در نسخه دیزلی این خودرو، موتور آن با ۴ سیلندر قادر به تولید ۹۳ اسب بخار قدرت است. گشتاور حاصل از موتور دیزل نیسان آبی نیز به ۲۲۵ نیوتن متر میرسد و میزان مصرف سوخت آن ۹ لیتر بر ۱۰۰کیلومتر است. توان حاصل از موتور ۲۴۰۰ سی سی نیسان آبی توسط یک جعبهدنده چهار سرعتهی دستی به سوی چرخهای عقب ارسال میشود؛ این گیربکس در مدل دیزل تقویت شده و دارای ۵ دنده است.
این خودرو با دارا بودن نقاط قوتی همچون هزینه نگهداری پایین، توانایی باربری بیش از ۲ تن، حداکثر گشتاور در دور موتور پایین، موتور دیزلی یورو۵ و سفارشی شدن فرمان هیدرولیک، کولر و رادیال در دل ایرانیها جایگاه ویژهای دارد. هر چند با دارا بودن نقاط ضعفی مانند ایمنی و امنیت ضعیف، صندلی نامناسب راننده و مصرف سوخت با تولید بالای آلایندههای زیست محیطی نظر به توقف خط تولید آن وجود دارد. در زیر جدولی از مشخصات فنی این خودرو بیان کردهایم.
مشخصات فنی |
|
محور محرک |
دیفرانسیل عقب |
گیربکس |
۵دنده دستی |
پیشرانه |
۴سیلندر |
حجم موتور |
۲.۴ لیتر |
عملکرد فنی |
|
قدرت |
۱۰۰اسب بخار |
گشتاور |
۱۹۰نیوتون متر |
شتاب |
۱۸ثانیه |
سرعت |
۱۴۰ کیلومتر بر ساعت |
مصرف ترکیبی |
۱۳لیتر در صد کیلومتر |
ابعاد و اندازهها |
|
نوع بدنه |
پیکاپ متوسط |
نوع شاسی |
مستقل |
کد اتاق |
نسل اول-به روز شده از ۸۸ |
طول |
۴۶۹۰میلی متر |
عرض |
۱۶۶۰میلی متر |
ارتفاع |
۱۶۵۰میلی متر |
فاصله محوری |
۲۸۶۵میلی متر |
وزن |
۱۵۴۰کیلو گرم |
حجم باک |
۶۵لیتر |
چرخ جلو |
۷.۰۰R۱۶ |
چرخ عقب |
۷.۵۰R۱۶ |
ظرفیت حمل بار |
۲.۱تن |
جمع بندی
نیسان وانت یا همان نیسان آبی ساخته شده در کشور ژاپن، بیش از ۶۰ سال است که وارد ایران شده است. این خودرو با توانایی حمل بار حدود ۲تن، یکی از بهترین خودروهای اتوبار موجود در کشور است. سرنوشت این خودرو همچنان معلوم نیست و ممکن است حتی تا سالهای بعد، در ایران تولید شود. در این مقاله از وبلاگ نوبار به بررسی تاریخچهی خودروی نیسان آبی، کشور سازندهی آن و سیر تغییر و تحولات آن در طی سالها و قبل از رسیدن به ایران پرداختیم. در صورتی که قصد اسباب کشی دارید میتوانید با ثبت سفارش در اپلیکیشن یا وبسایت نوبار، از خدمات وانت بار و نیسان بار شهرستان و یا خدمات اتوبار تهران بهره ببرید.
سوالات متداول
-
نیسان آبی ساخت کدام کشور است؟
نیسان آبی ساخت کشور ژاپن است که از سال ۱۳۴۹ با قرارداد بستن با شرکت زامیاد، به ایران وارد شد.
-
آیا نیسان آبی دیگر تولید نمیشود؟
با توجه به دستور دادستان تهران، شرکت زامیاد تا پایان سال ۱۴۰۳ وقت دارد تا خودروی نیسان وانت زامیاد را به استانداردهای ۸۵ گانه مجهز کند، از این رو، نیسان آبی همچنان تولید میشود.